Om rasen..

Den tibetanska spanieln kommer, som namnet antyder, ursprungligen från Tibet. 
Där fann den en naturlig plats hos munkarna i klostren, hundarna låg uppe på murarna och såg ut över omgivningarna och varnade när det kom främlingar. Detta kan tydligt återses i de flesta tibbars beteende även idag, de tycker om höjder och varningsskäller om det kommer någon.

Bor det en tibbe i familjen kan man vara säker på att den tydligt talar om när någon kommer. Tibben är en förnämlig klättrare och det är mycket vanligt att de tar sig upp på stora stenar och andra höga platser både ute i naturen och inomhus.

Den tibetanska spanieln är en utomordentlig sällskapshund och den vantrivs om den stängs ute från det som händer i familjen. Tibbar vill vara med i allt som deras ägare företar sig och är mycket aktiva. Men de är precis lika nöjda framför tv:n där de gärna myser med de andra familjemedlemmarna. 

Den tibetanska spanieln är en liten hund, ca 25 cm i mankhöjd och med en vikt på mellan 4 och 7 kilo. Det är en mycket alert och vaken hund som engagerar sig i familjen, och vill vara med i allt som händer. Den tibetanska spanieln är även en mycket självständig, självmedveten, och intelligent hund. Hundarna håller sig ofta friska, aktiva och vitala upp till 15-16 års ålder. 

Den tibetanska spanieln har en relativt kort historia i Sverige, rasen kom inte till Sverige förrän 1955. Detta kan jämföras med England där rasen introducerades redan i början av förra seklet. Där fick den namnet tibetansk spaniel eftersom den påminde om de dvärgspaniels som var så populära i England vid den tiden. 

Tibben har blivit en ganska populär ras i Sverige med omkring 250 registrerade valpar per år. Det är inte svårt att förstå eftersom det är en kul, liten hund som dessutom är väldigt praktisk att ha. Så praktisk att många tibbeägare efter en tid skaffar en tibbe till som kompis åt sin första tibbe!

 
 

Rasstandarden för Tibetansk Spaniel hittar du här.